Pohjois-Kymen Psoriasisyhdistys juhli 40 toiminnan vuotta la 28.10.2017 Kouvolan kaupungintalolla.

Psoriasisliiton tervehdyksen juhlaan toi toiminnanjohtaja Sonja Bäckman. Kouvolan kaupungin onnittelut ja terveiset tulivat valtuuston varapuheenjohtajan Juha Huhtalan tuomana, pianomusiikkia soittivat Anna-Kaisa ja Jenni Paakkanen, sekä isänmaalliset Suomenmaa ja Suomalainen runot esitti Veikko Huttunen. Taikuri Aatu Itkonen hauskuutti juhlayleisöä ja vapaan sanan kohdalla yhdistyksen sihteeri Mirja Lonka kertoi yhdistyksen menneistä vuosista. Tilaisuuden selkeänä juontajana oli hallituksen jäsen Kari Rasalahti.

Pohjois-Kymen Psoriasisyhdistys perustettiin 22.10.1977 Kahvila Mannerin kabinetissa. Jo ennen varsinaista kokousta oli pidetty neuvotteleva kokous Anjalasta olevan peruskoulunopettaja Jorma Laurikaisen toimesta ja hänestä tulikin ensimmäinen yhdistyksen puheenjohtaja. Idean hän oli saanut Suomen psoriasisliiton järjestämän Israeliin Kuolleen meren rannalle suuntautuneen ensimmäisen epävirallisen ilmastohoitomatkan aikana.

Näihin 40 toimintavuoteen on sopinut monenlaista. Jäsenmäärä on vakiintunut 260 jäseneen. Toimintakuntia ovat Kouvola ja Iitti. Yhteistyötä tehdään Itä-Suomen alueen psoriasisyhdistyksien kanssa mutta etenkin Etelä-Kymen yhdistyksen kanssa. Lisäksi olemme mukana Kouvolan Vammaisjärjestöjen toiminnassa KVY:ssä. Toiminnan runkona on ollut koko ajan talvikauden jäsenillat syys-huhtikuussa kuukauden 4. torstai-ilta. Nykyään kokoonnumme Kouvolassa Tuulensuojassa, mutta aikaisemmin kokoontumispaikkoina ovat olleet mm. kahviloiden kokoustilat. Lisäksi on tehty vierailuja toiminta-alueella varsinkin Kuusankoskella. Toukokuun jäsenilta vietetään ulkona esim. rantasaunalla, luontopolulla, makkaran paistoiltana tai jotakin vastaavaa.

Jäsenilloissa on lähes aina vierailija. Olemme saaneet tänäkin vuonna tietoa Kouvolan historiasta, vierailleet Korian Puustellissa, apteekkiasiaa, tietoa kelakorvauksista, jalkojen hoitoa, uusista lääkkeistä, liiton terveisiä, infoa hoitomatkoista, vertaistukea.

Jo pitkän aikaa 2000-luvun alusta alkaen olemme tehneet adventtiretken johonkin lähiseudun kirkkoon ja menneet sen jälkeen ruokailemaan. Vuosien mittaan on käyty Sippolan, Savitaipaleen, Lemin, Luumäen, Hollolan, Porvoon ja Loviisan kirkot sekä monet muut. Tämä on ollut hyvin suosittu tapahtuma. Kesäisin on tehty retkiä joko päivän retki tai kaksipäiväinen ja näitä on ollut mm. Punkaharjulle, Ahvenanmaalle, Heinävedelle ja Saimaalle.

Lisäksi järjestämme kerran vuodessa mahdollisuuksien mukaan lääkäriluennon tai ainakin hoidonohjausillan. Psoriaasin hoidossa lääketiede on mennyt paljon eteenpäin ja aina tulee jotakin uutta. Viime vuosien biologiset lääkkeet on oikeastaan mullistaneet hoidot. Vuosikymmeniä sitten saatettiin joutua sairaalaan hoitoihin tai oli erilaisia valo- ja kylpyhoitoja, mutta nyt ne ovat jääneet vähemmälle.
Pohjois-Kymen Psoriasisyhdistyksen puheenjohtaja toimii Seija Finnberg, varapuheenjohtajana Petteri Luukkonen ja sihteerinä Mirja Lonka.


Teksti Mirja Lonka, kuvat Mirja Lonka ja Yrjö Määttänen

 Muutamia valokuvia:

Sonja Bäckman ja Yrjö Määttänen Juha Huhtala

  Yläpuolen kuvissa vasemmalta oikealle: Sonja Bäckman, Yrjö Määttänen ja Juha Huhtala


Veikko Huttunen Anna-Kaisa Paakkanen Aatu Itkonen
  Yläpuolen kuvissa vasemmalta oikealle Veikko Huttunen, Anna-Kaisa Paakkanen ja Aatu Ikonen


Jenni Paakkanen Juhlayleisöä, lähinnä Helena Heikkilä Kotkasta ja Jarmo Rantakaulio
  Yläpuolen kuvissa vasemmalta Jenni Paakkanen ja yleisöstä lähinnä ovat Etelä-Kymen Helena Heikkilä ja
  hallituksemme jäsen Jarmo Rantakaulio

Juhlayleisöä, edessä Mirja Lonka ja Petteri Luukkonen
  Juhlayleisössä lähinnä ovat yhdistyksen sihteeri Mirja Lonka ja varapuheenjohtaja Petteri Luukkonen Paluu: Kuvia ja kertomuksia -välilehdelle!