Yleistä psorista

Psoriasis ei tartu, mutta perintötekijöillä on osansa!

Psoriasis, tai lääkärit käyttävät nimeä psoriaasi, on vaivannut ihmisiä jo hyvin kauan. Aikaisemmin hilsetystautinakin tunnettu ihosairaus aiheuttaa erilaista hilseilyä iholla tai nivelkipuja lähinnä raajoihin. Aikoinaan se on yhdistetty spitaaliin, mutta pääosin psoriasis on diagnostisoitu jo n. 200 vuotta sitten. Hoitoina on käytetty hyvin erilaisia keinoja ja luonnonlääkkeitä, koska taudin syntysyytä ei tunneta. Tauti puhkeaa usein stressin, tulehdusten tai palovammojen laukaisemana yhtä hyvin miehille kuin naisillekin. Perintötekijäillä on hyvin merkittävä osuus taudin puhkeamiseen, mutta valtaosa perintötekijöiden kantajista ei koskaan sairastu psoriin. Tiedossa on ollut jo hyvin kauan auringon valon parantava vaikutus ja aurinko on edelleen merkittävin psorin hoitokeino.

Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka esiintyy iholla ja nivelissä. Sitä sairastaa Suomessa noin 150.000 henkilöä, eli 2-3% väestöstä. Psorin yleisyys vaihtelee eri puolilla maailmaa. Onneksi hyvin suurella osalla oireet pysyvät hyvin kurissa, joskin se voi vaatia lähes jatkuvasti hoitoa ja säännöllisiä elämäntapoja. Psori voi esiintyä hyvin monenlaisena ja vaihdella voimakkaasti eri vuodenaikoina ja vuosien saatossa. Tärkeintä on tulla tautinsa kanssa sinuiksi ja oppia tulemaan sen kanssa toimeen. Positiivinen elämänasenne auttaa aina, vaikka sairauden paranemista ei kukaan voi luvata. Psorin tutkimus on nykyisin hyvin laajaa ja uusia lääkkeitä sekä hoitokeinoja tulee koko ajan. Vaikeissa tapauksissa tauti voi myös invalidisoida.

Psoriläiskiä iholla, klikkaa kuvaa, näet suurempana!


image

Iho-oireet ovat tarkkarajaisia, punottavia ja paksuuntuneita hilseileviä läiskiä, joiden koko ja sijainti vaihtelee. Psoriasisihottuma esiintyy useimmiten polvien, kyynärpäiden, ristiselän ja hiuspohjan iholla. Oireita voi esiintyä missä tahansa iholla, myös taipeissa ja limakalvoilla. Psoriläiskien hilseily johtuu ihosolujen tavallista nopeammasta jakautumisesta ja punoitus taas tulehduksesta ja vilkastuneesta verenkierrosta verinahassa orvaskeden alla.

Nivelpsoriasis aiheuttaa mm. kipua, turvotusta, kuumotusta ja jäykkyyttä niveliin. Psoriin liittyy usein kynsimuutoksia, esim. värimuutoksia, kuoppamaisia pisteitä tai paksuuntumista.

Psorin hoidot ovat kehittyneet viime vuosina huimin harppauksin kun käyttöön ovat tulleet mm. biologiset lääkkeet, joiden avulla hyvinkin vaikeaa psoria sairastavat voivat elää lähes normaalia elämää. Biologisia lääkkeitä on sekä iho- että niveloireiden hoitoon. Nämä lääkkeet ovat toistaiseksi vain kaikkein vaikeimpien tapausten hoitomuotoja, sillä ne ovat hyvin kalliita, vuosikustannukset voivat olla jopa useita kymmeniä tuhansia euroja. On myös tapauksia jolloin biologiset lääkkeet eivät sovellu, mutta yleisesti ottaen haittavaikutuksia on tiedossa erittäin vähän.

Tavallisia hoitomuotoja ovat paikallishoidot erilaisilla perusvoiteilla ja lääkeaineilla, sisäisesti nautittavat lääkkeet, valohoidot kotona tai hoitolaitoksissa, sekä suurelle osalle tärkeimpänä luonnon aurinko kesällä Suomessa, mutta talvella etelässä. Valohoitojen ja auringon kanssa on syytä olla varovainen siten, ettei iho pala, sillä se pahentaa psoria ja lisäksi voi altistaa ihosyövälle.

Yleinen tietämys psorista sairautena on lisääntynyt viime vuosina suurelta osin Psoriasisliiton ja psoriasisyhdistysten kampanjoiden ansiosta. Enää ei kenenkään tarvitse hävetä läiskiään menipä hän uimahalliin tai uimarannalle, psori ei koskaan tartu. Lisätietoa psorista on mm. kirjallisuudessa, lehdissä, Psoriasisliiton internet-sivuilla ja yhdistyksemme jäsentilaisuuksissa. Tule vain rohkeasti mukaan, olipa psorisi vähäinen tai vaikea, vertaisiasikin löytyy joukostamme.

Psoriasisliitto on julkaissut erilaisia esitteitä ja hoito-ohjeita, jotka antavat vastauksia ja ohjeita erilaisiin psoriin liittyviin ongelmiin. Näitä painotuotteita voi tilata sihteeriltämme tai Psoriasisliitosta (psori.fi). Psoriasisliiton sivuilla on myös lääkäripalsta, sekä keskustelusivut.

Pohjois-Kymen Psoriasisyhdistys ry on perustettu 22.10.1977 toimimaan alueellaan psoriaatikkojen yhdyssiteenä ja edunvalvojana, sekä edistämään alueensa psoriaatikkojen hoito-, terveys-, matka- ja koulutusmahdollisuuksia. Näitä tehtäviä yhdistys on toteuttanut voimavarojensa puitteissa jo yli 40 vuoden ajan.


Lyhyesti


Lisätietoa

logo

Pohjois-Kymen Psoriasisyhdistys ry

  • Katso myös välilehteä "Apua psoriin"!

  • Sivuja uudistetaan ja täydennetään, anna palautetta! Kiitos avustasi.